Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.

1. Wat betekent het BEN-label?

Het BEN-label staat voor "Bijna Energie Neutraal." Het is een label dat wordt toegekend aan energiezuinige gebouwen die bijna evenveel energie opwekken als ze verbruiken.

2. Over welk verwarmingssysteem beschikken de appartementen/woningen?

Al onze appartementen/woningen zijn standaard uitgerust met vloerverwarming die gekoppeld is aan een (individuele) geothermische warmtepomp. Hierdoor heeft u geen gasverbruik. In de zomer kan deze vloerverwarming ook dienen als passieve koeling waardoor u de temperatuur met enkele graden kan doen dalen op warme zomerdagen.

3. Wat kan de koper verwachten bij een afspraak?

Tijdens een eerste afspraak lichten we het nieuwbouwproject uitgebreid toe, beantwoorden we al jouw vragen en bezorgen we jou alle relevante documenten zoals, onder andere, het lastenboek van het project

4. Kan de koper zijn appartement/woning zelf inrichten?

Ja, onze klantenbegeleider zal u vanaf de aankoop tot de voorlopige oplevering begeleiden met alle mogelijke wijzigingen.

5. Beschikken de appartementen/woningen over een garantie?

Ja, vanaf de voorlopige oplevering verkrijgt u een 10-jarige garantie voor alle niet-zichtbare gebreken die zich kunnen voordoen.

6. Wat is de wet Breyne?

De Wet Breyne beschermt de aankoop van een woning op plan of de aankoop van een te bouwen woning en is enkel van toepassing voor zover het goed in België is gelegen en bestemd is voor bewoning. Deze wet voorziet onder meer een verplichte waarborg, die de koper beschermt tegen de eventuele insolvabiliteit van de verkoper en een vergoeding biedt ingeval van een gebrekkige uitvoering van de werken.

Meer info op de officiële website van de federale overheid.

7. Hoeveel BTW of registratierechten moet de koper betalen bovenop de verkoopprijs?

U betaalt enkel btw als het nieuwbouw is.  De verkoopprijs wordt opgesplitst in een constructieprijs en een grondprijs. De btw is ofwel 6% ofwel 21% afhankelijk van het project en wordt betaald op de constructieprijs. De registratierechten bedragen 12% en worden betaald op de grondprijs.

8. Kan de koper een eigen notaris kiezen?

Ja, in België kunnen zowel de verkoper als de koper zich laten vertegenwoordigen door hun zelf gekozen notaris.

9. Wat betekent voorlopige oplevering en definitieve oplevering?

De voorlopige oplevering is in de eerste plaats het feit dat de werken voltooid zijn en dat u uw intrek hebt genomen in de woning. Daardoor kan de onderneming normaal gesproken het saldo van de prijs opeisen en start de periode waarin u een grondige controle van de werken kunt uitvoeren.Met de definitieve oplevering erkent u na een bepaalde periode dat de werken goed zijn uitgevoerd.

Daardoor:
- Wordt de onderneming ontheven van haar aansprakelijkheid voor eventuele zichtbare gebreken (behalve degene die u bij de oplevering hebt gemeld of die de stabiliteit van het gebouw in gevaar brengen);

- Gaat de tienjarige aansprakelijkheid van de onderneming in (aansprakelijkheid gedurende 10 jaar voor gebreken die de stabiliteit van het gebouw of een van de essentiële delen daarvan in het gedrang brengen).

Tussen de voorlopige oplevering en de definitieve oplevering  moet er minstens een jaar verstrijken.

Meer info op de website van de federale overheid.

10. Wat vind je in het lastenboek?

Een overzicht van de verschillende betrokken partijen voor de bouw van je huis zoals de architect, de EPB verslaggever, de bouwadviseur en de leveranciers.Alles over de ruwbouw van je huis. Deze materialen en technieken zijn met zorg gekozen, in samenspraak met de architect en het hele bouwteam, en kunnen niet gewijzigd worden. Van regenwaterput tot de gevelsteen en dakpannen, het staat allemaal uitgelegd.Alles over de afwerking van je huis. Het voorziene pakket voor vloeren, deuren, deurklinken, keuken, badkamer, toilet en trap.

Heb je nog vragen?

Aarzel niet ons te contacteren, we helpen je graag verder.

Contacteer ons

Heb je nog vragen? We helpen je graag verder. Vul het onderstaande formulier in zodat je vraag bij de juiste persoon terechtkomt.

Bedankt, we hebben uw bericht goed ontvangen! We nemen spoedig contact met u op.
Er is helaas iets misgelopen. Probeer jouw bericht opnieuw te verzenden of contacteer ons rechtstreeks op info@dcbouw.com indien het probleem blijft aanhouden. Onze excuses voor het ongemak.